VeRZaMeLWOEdE door: EMILE BODE en KATINA STAVRIANOS

10-05-2012 21:40

Ons land telt circa vijf miljoen serieuze verzamelaars. Elke week bezoeken gemiddeld 250.000 mensen vlooien-, rommel-, antiek- en boekenmarkten en verzamelaarsbeurzen. Dat zijn meer bezoekers dan in het gehele professionele voetbal.
       Er is waarschijnlijk geen land op aarde waar zoveel 'spaarders' rondlopen. Vaak hebben de collecties, hoe uniek ook, weinig waarde, maar voor de eigenaars levert het een hoop plezier op.
       Ons land telt kleine verzamelaars die amper in de gaten hebben dat ze iets sparen en collectioneurs die dag en nacht bezig zijn om hun bezit te perfectioneren en ook met de geldbuidel kunnen zwaaien.
       Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt verzameld: bijbeltegels, handboeien, muizenvallen, koffiemelkcupjes, primitief geld, puddingvormen, theeenvelopjes, gasmaskers, engelen, krabben; de lijst is oneindig groot.
       Of ze allemaal zo beroemd worden als Albertus Hartkamp (1848-1924) is de vraag. Hij wordt 's lands grootste verzamelaar genoemd. Zijn Vondel-verzameling vormde de basis voor het Vondelmuseum. Uit zijn verzameling weekbladen is het Persmuseum ontstaan. Ook had hij alles over Napoleon, Jacob van Lennep, het Suez- en Panamakanaal en spaarde hij spotprenten.

  Anton%20Siedsma%20foto%20TER%20WIEL%202005%20TELEGRAAF.jpg
 
    ANTON SIEDSMA en  zijn  COLLECTIE VERKADE ALBUMS
    foto Theo Terwiel in DE TELEGRAAF zondag 8 mei 2005

                   
          Alles uit grootmoeders tijd

 

   Anton en Elly Siedsma uit Hoofddorp zijn eigenlijk overal goed in. Kom je binnen, dan struikel je bijna over de prachtige, blauwcrème Britse korthaar raskat Brenthis, ooit de mooiste kat van Nederland.
        Op de bovenverdieping heeft Anton alle 83 historische huisjes van de KLM staan. Hij heeft alle boekjes van Dick Bos, Eric de Noorman en Kapitein Rob. Voorts de oudste leesplankjes van Aap-Noot- Mies. "Na 1930 werd de afbeelding van de bok op het plankje omgedraaid omdat de bok de hond Kees in zijn kont keek", zegt hij.
       Siedsma heeft ook de beroemde schoolplaten van Jetses en van Isings die nu gewild zijn, maar in de jaren zestig in de container verdwenen. Eigenlijk is de man die al jaren in het onderwijs werkt, een verzamelaar van het erfgoed uit grootmoeders tijd.
       Maar zijn echte passie is zijn verzameling boeken van Verkade.
       Deze koekfabrikant begon in 1903 een partij opgekochte Duitse plaatjes cadeau te doen bij verpakte koek en beschuit. Dat leidde tot 1940 tot drie plaatjesalbums en 27 Verkade- albums met een totale oplage van ruim 2 miljoen en teksten van onder andere Jac.P. Thijsse en illustraties van Voerman, Wenckebach en vader en zoon Rol.
       Siedsma (60) vertelt: "Ik ben een geboren Fries. Na een drukke werkdag op de boerderij plakte mijn moeder de plaatjes in het album en mocht ik met een potje gluton en een kwastje de achterkant insmeren. Ik ruik nog de geur van glutonlijm."


Anton%20Siedsma%20TELEGRAAF%202005%20Foto%20TERWIEL.jpg

      Verkadealbums van Anton Siedsma  ( foto Theo Terwiel )

      Uiteraard heeft hij alle albums en tal van andere plaatjesboeken die fabrikanten tussen de wereldoorlogen uitbrachten. Omdat er zoveel Verkade-albums zijn gemaakt, is de waarde niet zo hoog. Alle 27 albums kun je, compleet met alle plaatjes, voor 1000 euro kopen.
       Overigens hebben de allereerste drie plaatjesalbums net zoveel waarde als de latere 27 albums bij elkaar. Ons land telt circa 500 fanatieke Verkade- verzamelaars.
       Anton is zo'n beetje de public- relationsman van de verzamelaarsbeurzen. Hij helpt waar nodig. Maar kunnen we hem nog helpen? Siedsma: "Jawel, mijn wensdroom is het Indische leesplankje. De Japanners hebben de meeste plankjes vernietigd en daarom zijn ze heel zeldzaam. wat zou ik zo'n leesplankje graag in bezit willen krijgen."


EERSTE%20en%20LAATSTE%20VERKADE%20UITGAVE%202005.jpg

EERSTE ( 1903 ) en LAATSTE ( 2005 ) VERKADE- uitgave     ( foto Theo Terwiel )

Eerste%20Verkade%20album%201903%20SERIE%20K.jpg

VERKADEALBUM uit 1903 met serie K en het lastigste plaatje  nr K-6       ( foto Theo Terwiel )

Anton%20Siedsma%20Foto%20%20boek%20CO%20VERKADE.jpg

Verkade.................. een begrip in Nederland ( foto Theo Terwiel  )

door: EMILE BODE en KATINA STAVRIANOS
Telegraaf zondag 8 mei 2005