Anton Siedsma Ambassadeur van Grootmoeders Erfgoed

10-05-2012 20:24

021%20Anton%20Siedsma%20bekijkt%20zijn%20plaatjes%20klein.jpg

Het leven van Anton ( en zijn vrouw) draait voor een groot deel om het verzamelen

van Verkade boeken en plaatjes. ( foto: Laurence Steenbergen).


Anton Siedsma en zijn VERKADE BOEKEN

door Laurence Steenbergen ( Nieuwsblad Haarlemmermeer 18-05-2006)

                               
Hoofddorp - Verzamelen is je levensdoel, collectors items laten je bloed sneller stromen. Het is de stof waarover je praat, de lucht die je inademt is ermee verzadigd, je uren, dagen, je hele leven is ervan vervuld. Sprankelend, oplichtend, verheven haast tot religie. Wat betekent het om een passie te hebben? Een gesprek met Anton Siedsma.

Het enthousiasme van een echte verzamelaar straalt van hem af als hij het over zijn Verkade boeken heeft. We hebben het hier over vurige passie voor een op het oog stoffige hobby. Al snel rijst de vraag "Waar komt deze verzamelwoede vandaan?" Een familie van verzamelaars Zijn moeder verzamelde vroeger al de Verkade plaatjes in grote weckpotten, waarbij Anton mocht helpen met het inplakken van de plaatjes door de achterkant met glutonlijm in te smeren. De lucht van glutonlijm brengt hem nu nog terug in de tijd. Anton zelf besteedt veel van zijn tijd aan zijn verzameling en zijn vrouw steunt hem daar bij. Hij heeft 2 zonen bij wie het verzamelvirus ook is toegeslagen. Bij zoonlief thuis zult u treinen door de woonkamer zien lopen en de railsen zijn zelfs door de muren heen van het huis aangelegd.

Als het verzamelen van plaatjes je hobby is, dan worden papierhandelaren je vrienden. In vroeger tijden wilde een papierhandelaar nog wel eens zijn aangeboden waar doorkijken. En op die manier werd menig verzameling gered. Nog steeds wordt Anton gebeld door papierhandelaren die plaatjes onderschept hebben. Tegenwoordig worden er echter veel verzamelingen aangeboden op internetsites, zoals www.marktplaats.nl. De ouderwetse markten, waar je heerlijk kunt struinen en gezellig een praatje maken, boeten echter totaal niet in aan populariteit.

Je zult ermee getrouwd zijn. Elly Siedsma is met deze verzamelaar in hart en nieren getrouwd en is dol op haar man. Zoals altijd het geval is kan de één niet groots zijn zonder de steun van de ander en zo is het ook bij Anton en Elly. Elly vergezelt Anton naar zijn markten, helpt met de contacten en archiveert alle plaatjes die binnen komen. En dat is een monniken werk, want in de verzamelwereld is Anton ondertussen al lang een bekende naam en veel mensen komen onverwacht, ongevraagd en vanuit heel Nederland hun plaatjes bij huize Siedsma brengen in de wetenschap dat een verzameling van een geliefd familielid in goede handen is bij Anton en Elly. De mensen vertrouwen er op dat hun verzameling waar veel tijd en energie in gestopt is, niet zomaar bij het oud papier terecht komt en verdwijnt. Maar zelfs als de verzameling bij het oud papier terecht komt, dan vindt het dus toch nog wel eens zijn weg naar Anton.

 Ambassadeur van grootmoeders erfgoed

Anton noemt zichzelf zichzelf 'Ambassadeur van grootmoeders erfgoed' . Zijn stokpaardje lijkt de uitspraak dat het nieuws vol is van alle voetbalvandalisme, terwijl 5 miljoen Nederlanders liefhebbers zijn van boeken- en verzamelmarkten. Anton loopt als echte verzamelaar nog steeds warm voor bepaalde interessante stukken. Zijn aandachtsgebied is echter verschoven van 'het plakken van plaatjes' naar 'het leggen van contacten tussen verzamelaars' en het 'contact naar de pers'. De missie van deze gepassioneerde verzamelaar is niet enkel het uitbreiden van zijn verzameling. Waar hij de mond van vol heeft en het hart van overloopt is het overbrengen van zijn verzamelwoede op de jonge generatie. Maar Anton, de jeugd van nu is toch alleen maar bezig met mobiele telefoons en chatten op het internet? Anton licht toe dat in onze tijd waarbij het nieuws vol staat met agressie, geweld en terrorisme de mensen steeds meer behoefte hebben aan huiselijkheid. Een gevoel van geborgenheid wordt steeds belangrijker. Vaak kennen allochtone jongeren, maar ook autochtonen de informatieve plaatjes niet. Voor Anton is het dan een kadootje als hij iemand van de jongere generatie kan enthousiasmeren. Zo gaat een stukje erfgoed van grootmoeder niet verloren.


020%20PLAATJES%20kast%20Anton%20Siedsma%20klein.jpg

 Het archiveren van alle plaatjes is een monnikenwerk ( Foto: Laurence Steenbergen )